Poëzieweek van 28 januari tot 3 februari

Het thema van deze editie is 'SAMEN'.

Poëzieweek 2021

Poëzieweek 2021

De Poëzieweek start op donderdag 28 januari 2021 in Vlaanderen en Nederland met #Gedichtendag en duurt tot en met 3 februari.

Thema SAMEN

We leven in tijden van grote verschillen, het eigen gelijk, de een tegen de ander. Tegelijk is er ook samenhorigheid en zijn er verbindende initiatieven van onder uit, wereldwijd. Digitaal of op straat, stil of luidkeels, rond grote thema’s of kleinere, lokale projecten. En dat willen we in de kijker zetten met het thema ‘samen’.

Poëzie is al lang niet meer voorbehouden aan de dichter in de eenzame zolderkamer. Dichters vinden elkaar via festivals en digitale fora. Ze nemen een standpunt in, engageren zich. Ze verbinden en voeden ons, inspireren en brengen samen.

Herbekijk de startshow

Helemaal in de lijn van het thema werd de Poëzieweek afgetrapt met een groot aantal dichters. Hoewel die wegens de coronamaatregelen het podium niet konden delen, maakten ze aan de vooravond van Gedichtendag toch samen deel uit van de startshow.
Live vanuit de Arenberg presenteren Poëziecentrum, Antwerpen Boekenstad en Arenberg Samen Al t’hope: 14 dichters lezen voor vanuit Arenberg en hun optredens worden afgewisseld met 16 dichters die een videoboodschap brengen.

Poëzieweken in de bib

Poëzie in de kijker

Poëziebundels voor volwassenen en poëzieboeken voor kinderen worden nog steeds op het molentje en in de jeugdhoek tentoongesteld.

Bekendmaking dorpsdichter en kinderdorpsdichter

Op gedichtendag 28 januari stelden Saskia Keersmaekers en Mila Coemans, de kersverse dorpsdichter en kinderdorpsdichter hun gedicht aan jullie voor.  Hier de link naar de gemeentelijke berichtgeving. Intussen zijn grote banners met hun gedichten op verschillende plaatsen in Arendonk gespot. Heb jij ze al gevonden?

Raampoëzie

Er wordt nog meer poëzie geschreven in Arendonk. De overige ingestuurde gedichten van de wedstrijd voor dorpsdichter en kinderdorpsdichter blijven deze maand nog te bewonderen aan de ramen van onze bib. Kom zeker eens kijken!

Waslijnpoëzie

Knip gerust één of meer poëziekaarten van de lange lijn die de bib versiert, gewoon... om het gedicht zelf te bewaren, als bladwijzer te gebruiken, om te geven of op te sturen, om pakjes op te fleuren, om voor te lezen voor iemand,... Er hangen er nog genoeg!
 

Poëzieweek in de klas

Deze poëzieweek is een mooie aanzet om in de klas in de maand februari aan de slag te gaan met poëzie. Ben je leerkracht en weet je niet goed hoe je hiermee moet beginnen? Iedereen Leest en Stichting Lezen verzamelden suggesties voor zowel het basisonderwijs als voor het secundair onderwijs. Heb je zin om hiermee aan de slag te gaan, klik dan hier.

Poëzieweekgeschenk 

poezieweekgeschenk

Tijdens de Poëzieweek werden we naar jaarlijkse gewoonte getrakteerd in de deelnemende boekhandels op het Poëziegeschenk. Het Poëziegeschenk van 2021 werd geschreven door de Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi. Het geschenk wordt vormgegeven door Jelle Jespers. De titel van het Poëziegeschenk 2021 is SAMEN AL T’HOPE. 

Meer informatie

www.poezieweek.com