Digitale diensten van de bib

Je krijgt hieronder speciaal door de bib geselecteerde tips om (gratis) online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen.

VOOR KINDEREN

jeugdboekenmaand.jpg

Op Iedereen Leest/Jeugdboekenmaand ontdek je filmpjes van onder andere Joke van Leeuwen, Dimitri Leue, Siska Goeminne, Bart Moeyaert, Stefan Boonen, Mattias De Leeuw, Kim Crabeels..., maar er komen er zeker nog bij. 

Kijken en luisteren naar jeugdboeken (2 tot 10 jaar) met Boekpakket.

Elke week 3 nieuwe gratis hoorspelen van Het Geluidshuis

Kijken en luisteren naar jeugdboeken door De Boekenjagers. Met (dagelijks) voorleesverhalen van o.a. Toon Tellegen, Annet Schaap, sprookjes ... 

 

VOOR VOLWASSENEN

Digitaal lezen.jpg

In de LuisterBieb vind je gratis luisterboeken. Ontdek tot welke titels jij toegang hebt. 

Podcasts over kunst en geschiedenis op KLARA: Bart Van Loo leest De Bourgondiërs voor - Het leven van Pieter Bruegel de Oude verteld door Leen Huet - Het Hart van Napoleon door Johan Op de Beeck - Meer podcasts over kunst en geschiedenis op KLARA.

Met je Mijn Bibliotheek-profiel heb je toegang tot het Gopress krantenarchief, met artikels uit een breed aanbod van Belgische kranten en tijdschriften ouder dan 2 dagen. Tot de paasvakantie stellen we het archief open voor alle leden.

Iedere werkdag een kort verhaal over de actualiteit op Shortreads.

In de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren kun je online lezen in een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden.  

Gratis e-books downloaden op je e-reader op bol.com/gratis

Radioboeken kun je nergens lezen. Het zijn verhalen door Nederlandse en Vlaamse auteurs speciaal geschreven op verzoek van deBuren. 

Wattpad verbindt een wereldwijde gemeenschap van 80 miljoen lezers en schrijvers door de kracht van het verhaal. Je moet je eerst registreren.

Storytel (14 dagen gratis - altijd opzegbaar) met luisterboeken en e-books in één app.

Project Gutenberg biedt meer dan 33.000 gratis boeken aan. Veel e-books zijn gratis omdat het auteursrecht is verlopen.  Voorbeelden hiervan zijn klassiekers als Pride and Prejudice (Jane Austen), The Time Machine (H.G. Wells) en The Jungle Book (Kipling). De boeken zijn op Project Gutenberg in veel verschillende digitale vormen beschikbaar en leesbaar op pc, Mac, mobiele telefoons...                                                

   

  VOOR STUDENTEN

  De VRT, zes educatieve uitgeverijen en enkele privébedrijven slaan de handen in elkaar om leerlingen die noodgedwongen thuis zitten gratis educatief materiaal aan te bieden. Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts bekend. "Met vereende krachten zorgen we ervoor dat de volgende weken voor de Vlaamse leerlingen geen verloren weken worden."

  Boek.be_.png

  Uitgeverij Averbode, Die Keure, Pelckmans, Uitgeverij Plantyn, Uitgeverij Van In en Uitgeverij Zwijsen stellen hun volledige educatieve aanbod gratis ter beschikking via www.thuisleren.net. Het gaat om leesreeksen, paasvakantieboeken, dagtaken en andere oefenbundels. Van In biedt de digitale leerplatformen Bingel en diddit gratis aan.

  Ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in educatieve filmpjes en videolessen bieden die content gratis aan. Op het platform Xnapda worden alle filmpjes kosteloos ter beschikking gesteld, SignPost, een ICT-bedrijf gericht op het onderwijs, geeft toegang tot duizenden lesvideo's en leertrajecten.

   

   

  Heb je zelf tips voor gratis online-lezen voor onze lezers?

  Of heb je bemerkingen en/of positieve ervaringen bij bovenstaande websites? Laat het ons zeker weten via bibliotheek@arendonk.be 

  Uitgebreide lijst met lees-, kijk- en luistertips.

  Onderstaand cultuuraanbod kan je digitaal en meestal gratis gebruiken.

  Gopress - Digitale kranten en tijdschriften

  Gopress-collage.png

  Met je Mijn Bibliotheek-profiel heb je toegang tot het Gopress krantenarchief, met artikels uit een breed aanbod van Belgische kranten en tijdschriften ouder dan 2 dagen. Tot de paasvakantie stellen we het archief open voor alle bibleden.

  Doorzoek het krantenarchief