Boek
Nederlands

Effectief leiderschap : van macht naar invloed : coachend communiceren in de praktijk

Thomas Gordon (auteur)
+1
Effectief leiderschap : van macht naar invloed : coachend communiceren in de praktijk
×
Effectief leiderschap : van macht naar invloed : coachend communiceren in de praktijk Effectief leiderschap : van macht naar invloed : coachend communiceren in de praktijk

Effectief leiderschap : van macht naar invloed : coachend communiceren in de praktijk

Achtergrond en uitwerking van een niet op het voortbestaan van machtsverhoudingen maar op samenwerking gebaseerde methode voor een beter overleg, effectieve besluitvorming en een goede werksfeer.
Titel
Effectief leiderschap : van macht naar invloed : coachend communiceren in de praktijk
Auteur
Thomas Gordon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Leader effectiveness training (L.E.T.)
Uitgever
Utrecht: Kosmos, 2020
237 p. : ill.
ISBN
9789021577487 (paperback)

Besprekingen

Volgens Thomas Gordon is het mogelijk om uit de duizenden onderzoeken naar het concept leiderschap een model af te leiden voor effectief leiderschap. Met dit boek wil hij zo'n model beschikbaar stellen.

Eigenlijk komt iedereen wel eens terecht in een situatie waarin hij een groep moet leiden, al was het maar als ouder. Toch blijken velen niet echt bekwaam te zijn om als leider te fungeren. Het is de overtuiging van de auteur dat de noodzakelijke methoden en vaardigheden daarvoor aangeleerd kunnen worden. Dit boek wil daarbij dienstbaar zijn. Het heeft drie kenmerken: het probeert de beste theorieën van de sociale wetenschappen tot een geheel te maken; het biedt een model van de ideale relatie tussen leiders en groepsleden en het biedt praktische methoden en vaardigheden aan, die leiders moeten leren. Hoe laat je groepsleden praten over hun problemen? Hoe leer je groepsleden rekening houden met jouw behoeften? Hoe leid je een vergadering? Hoe herken je problemen en hoe werk je a…Lees verder
Het succes van organisaties, bedrijven en van individuele personen is mede afhankelijk van het gedrag van hun leiders (managers). Effectief leiderschap is niet iedereen gegeven. Dit boek laat zien dat leiderschap veel meer is dan 'de baas zijn' en 'beslissingen nemen'. In dit gemakkelijk leesbare boek wordt beschreven dat leiderschap meer in de sfeer van communicatie en het uitoefenen van invloed ligt. Reeds velen in Nederland kregen training in de zogeheten Gordon-methode, een perspectief op leiderschap dat uitgaat van de gedachte dat een leider goede persoonlijke relaties moet opbouwen, empathie moet hebben om de behoeften van de mensen in zijn of haar omgeving te begrijpen en deskundigheid moet aanboren. Dit boek geeft daarvoor een gedragsraam. Het zeer nuttige boek geeft onder meer relationele, communicatieve en psychologische tips. Aandacht wordt bijvoorbeeld aan het onderwerp conflictbeheersing gegeven. Een lezenswaardig boek van een goeroe op het gebied van leiderschap.

Over Thomas Gordon

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door MichelleAdams

Thomas Gordon (Parijs, 11 maart 1918 - Solana Beach (Californië), 26 augustus 2002) was een Amerikaans klinisch psycholoog en grondlegger van begrippen als actief luisteren en de ik-boodschap bij interpersoonlijke communicatie. Hij werd vooral bekend vanwege de zogenaamde Gordon-methode.

Biografie

Gordon studeerde bij Carl Rogers (samen met Abraham Maslow grondlegger van de humanistische psychologie) en werd later zijn collega. In de jaren 50 hanteerde hij als bedrijfsconsulent principes van actief luisteren, ik-boodschappen en win-win-bemiddeling.

In 1962 organiseerde hij een eerste Parent Effectiveness Training voor 14 ouders in een voorstad van Los Angeles. Meer dan een miljoen ouders in 45 landen volgden deze cursus die vandaag wordt erkend als de eerste op vaardigheden gebaseerde oudertraining. Sinds de officiële introductie van zijn cursus Effectief omgaan met kinderen in 1979 in Ne…Lees verder op Wikipedia