Boek
Nederlands

Joseph Fouché : portret van een politicus

Leven en werk van de Franse politicus Joseph Fouché (1759-1820), die, al intrigerend, de Franse revolutie, het Keizerrijk en de Restauratie wist te overleven.
Onderwerp
Fouché, Joseph
Titel
Joseph Fouché : portret van een politicus
Auteur
Stefan Zweig
Vertaler
Frédérique Van der Velde
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Joseph Fouché : Bildnis eines politischen Menschen
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij IJzer, © 2020
252 p.
ISBN
9789086842117 (paperback)

Besprekingen

Literaire biografie van de Franse staatsman Fouché (1759-1820) die een belangrijke rol speelde als intrigant tijdens de Franse revolutie en onder Napoleon. Zweig bracht dit boek uit in 1929. De vertaling is een herdruk van de Nederlandse editie uit 1953. Zweig is geboeid door deze man die mensen als Lodewijk XVI, Condorcet, Robespierre, Lafayette, Napoleon en andere machtsfiguren steunde, maar ze even hard weer liet vallen zonder daar zelf schade door te lijden. Hij was, volgens Zweig, nooit zichtbaar drager van de macht, maar bezat die totaal; hij trok aan alle touwtjes, maar leek nooit verantwoordelijk. Zweig schetst een psychologisch portret van deze man in rijke beeldspraak. Hij noemt hem bijvoorbeeld schrandere weerhaan, opportunist, karakterkameleon, god van de verandering, mitrailleur van Lyon enzovoort. De Nederlandse vertaling is soms wat plechtstatig, maar wie daar overheen stapt, wordt meegenomen in een spannend levensverhaal uit een stormachtige periode uit de Franse gesch…Lees verder

Over Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Zweig studeerde germanistiek, Romaanse kunst en filosofie in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. In 1913 vestigde hij zich in Salzburg.

Als biograaf beschreef Zweig veel historische en literaire figuren uit het Europese cultuurgebied. Later schreef hij novellen en romans die opvielen door de psychologische benadering en het subtiele taalgebruik.

Leven

Stefan Zweig werd in een welgestelde Joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Stefan Zweig noemde zich later een "Jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Stefan Zweig meldde zich bij het begin van de Eerste Wereldoo…Lees verder op Wikipedia