Boek
Nederlands

Vogeltjelief

+1
Vogeltjelief
×
Vogeltjelief Vogeltjelief
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Merel gaat graag op bezoek bij haar grootouders; opa vertelt haar van alles over de vogels in de grote kersenboom in de tuin en oma geeft haar fluitles. Dan wordt oma ziek. Prentenboek met grappige tekeningen in rustige kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Vogeltjelief
Auteur
Kristien Aertssen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Petite plume
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789058384386 (hardback)

Besprekingen

In de tuin van meneer en mevrouw Pluim staat een grote kersenboom, waarin honderden vogels wonen. Allebei vullen ze hun dagen met de vogels: de één bestudeert hun gedrag, de ander luistert naar hun gezang. En elke vrijdag komt kleindochter Merel op bezoek en worden er vele broden verkruimeld, allemaal voor de vogels. In de winter wordt mevrouw Pluim echter ziek, en uiteindelijk sterft ze. Ze vertelt haar man nog dat ze er altijd zal zijn als hij naar de vogels kijkt. Meneer Pluim heeft het echter een hele tijd moeilijk met het verwerken van zijn verdriet en hij hoort en ziet de vogels zelfs niet meer. Tot een klein, dapper vogeltje hem op een dag herinnert aan de woorden van zijn vrouw. Dan herwint meneer Pluim zijn oude kracht en interesse, en ontdekt hij inderdaad dat alle vogels iets hebben van zijn overleden vrouw. Merel zet bovendien de traditie van haar oma verder.

Een heel mooi en fijn uitgewerkt verhaal over verlies en verdriet, en hoe je daar mee kan leren omgaan. Kris…Lees verder
In de tuin van mijnheer en mevrouw Pluim staat een hele grote kersenboom, waarin honderden vogels wonen. Mijnheer Pluim bestudeert hun gedrag en mevrouw Pluim luistert naar hun gezang en fluit met ze mee. Omdat zij erg op een vogeltje lijkt, noemt hij haar 'vogeltjelief'. Merel gaat graag op bezoek bij haar opa en oma. Opa vertelt haar van alles over de vogels en oma geeft haar fluitles. Op een dag in de winter wordt oma ziek; zo ziek dat ze haar bed niet meer uitkomt en dood gaat. Mijnheer Pluim is heel verdrietig en heeft nergens meer zin in totdat er een vogeltje op de vensterbank komt zitten… Prentenboek met mooie, grappige, kleurrijke waterverfpotloodtekeningen, waarop veel te zien is; de illustraties ondersteunen de eenvoudig geschreven tekst. Het boek ademt sfeer en biedt een goede mogelijkheid voor gesprekjes over doodgaan. Het is zodanig geschreven dat het goed aansluit bij het belevingsniveau van jonge kinderen. Vanaf ca. 4 jaar.

Vogeltje lief

Meneer en mevrouw Pluim zijn twee bejaarden. In hun tuin hebben ze een enorme kersenboom waarin, tot hun grote plezier, honderden vogels wonen. Meneer Pluim bestudeert de vogels en mevrouw fluit met hen mee. Meneer Pluim vindt dat zijn vrouw op een vogeltje lijkt en noemt haar vertederd 'Vogeltjelief'. Meneer en mevrouw Pluim zijn de oma en de opa van Merel. Zij komt elke vrijdag op bezoek met oud brood, taaie koeken en een lekkere taart. Het oude en het taaie geven ze aan de vogels en van de taart snoepen ze gezellig samen met de buren. Maar als de winter komt, voelt oma Pluim zich niet lekker, het gaat van kwaad naar erger. Voor ze sterft, zegt oma Pluim tegen opa: Niet verdrietig zijn, als je naar de vogels kijkt, ben ik er. Meneer Pluim is ontroostbaar. Geen enkele vogel slaagt erin meneer Pluim blij te maken, tot er op een dag, een klein dapper vogeltje met felle oogjes op zijn vensterbank komt zitten. Die oogjes doen hem aan zijn vrouwtje denken. Hij springt uit zijn zetel en ro…Lees verder

Over Kristien Aertssen

Kristien Aertssen (Antwerpen, 5 maart 1953) is een Belgische illustrator en schrijver van kinderboeken.

Leven

Na haar universitaire opleiding studeert Aertssen illustratie in Los Angeles, en grafische vormgeving en illustratie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daar wordt ze later docente illustratie. Voor ze kinderboeken begint te illustreren en werkt ze in een jeugdatelier.

Werk

Door haar werk in een kinderjeugdatelier begint Aertssen eind jaren 1980 met illustreren. Eerst maakt ze illustraties bij het werk van anderen, onder meer Carl Norac, Henri van Daele en Brigitte Minne. Vanaf 1999 schrijft ze zelf kinderboeken. Haar eerste eigen boek heet Circus Bollebrood en gaat over een kleine clown. Clowns fascineren haar door hun naïviteit en speelsheid – twee eigenschappen die ook haar eigen werk kenmerken.

Die lichtheid en vrolijkheid behoudt ze ook in bo…Lees verder op Wikipedia