Boek
Nederlands

Zullen we ruilen?

Kolet Janssen (auteur), Mark Janssen (illustrator)
+1
Zullen we ruilen?
×
Zullen we ruilen? Zullen we ruilen?
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tessa wordt tegen haar zin door haar ouders opgegeven voor een judoles. Dat gaat te ver en ze besluit om met haar vriendin van ouders te ruilen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Anders zijn, Gezin
Leesniveau
AVI 7
Titel
Zullen we ruilen?
Auteur
Kolet Janssen
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2003
95 p. : ill.
ISBN
90-437-0162-9

Besprekingen

Tessa voelt zich niet gewaardeerd door haar ouders, die vooral van sportieve kinderen houden. Tessa speelt dwarsfluit en tekent graag. "Ze is echt wel een beetje anders dan wij," vinden haar ouders. Tessa's vriendin Marte zou beter bij hen passen. Marte zit zelfs op meisjesvoetbal. Zij zou wel willen dat haar ouders haar verrassen met een inschrijving voor de judoles. Maar voor Tessa is het de laatste druppel. Ze ruilt met Marte van gezin... Haar ouders beginnen nu na te denken over haar eigen aard, maar dan gebeurt er iets heel ergs. Tessa's broer Marijn heeft een verkeersongeval. Hij belandt in een coma in het ziekenhuis....

Er zijn nog meer verwikkelingen in dit spannende verhaal. Verrassing en actie worden afgewisseld met overdenkingen en dialogen. Gevoelens worden met bijzondere aandacht verwoord. Als Marijn ontwaakt uit de coma: "Alles komt goed. Er zit een brok troost in haar buik, die zich langzaam uitstrekt naar haar benen, haar armen en haar hoofd."

Dit reali…Lees verder
Als Tessa's ouders haar tegen haar zin opgeven voor een judoles, is de maat vol. Ze ruilt met haar vriendin van gezin. Maar als haar broer door een ongeluk in het ziekenhuis terechtkomt, merkt ze dat ze toch bij haar eigen familie hoort, al blijft de judoles een twistpunt. Het verhaal is verdeeld in vijftien getitelde hoofdstukken, waarbij soms aan het einde een tekentje verwijst naar vragen achterin het boek over de inhoud. Elkaar accepteren zoals je bent en bij elkaar horen zijn centrale thema's. Een wat schoolse aanpak, maar het onderwerp zal kinderen wel aanspreken. De stijl is eenvoudig, de personen zijn wat clichématig weergegeven. Een origineel gegeven dat wat simpel is uitgewerkt. Helaas ziet het boek er niet zo aantrekkelijk uit: saaie omslag en tekeningen in grijze tinten. Het verhaal voorziet in de opzet van de serie 'Villa Alfabet', ontwikkeld naar de ideeën van Aidan Chambers: technisch en inhoudelijk afgestemd op jonge, vlotte lezers, en met meer 'lagen' in het verhaal. …Lees verder

Over Kolet Janssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Kolet Janssen (Hasselt, 18 april 1955) is een Vlaams jeugdauteur.

Biografie

Janssen studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leuven en gaf tot 2006 les in het middelbaar onderwijs. Daarna legde ze zich voltijd toe op het schrijven en het geven van lezingen en workshops.

Janssen won op twaalfjarige leeftijd de nationale opstelwedstrijd van het Davidsfonds. Haar verhalen gaan vaak over gewone kinderen die bijzondere dingen meemaken. Ze spelen zich meestal hier en nu af, maar laten soms een glimp zien van een andere wereld.

Janssen schrijft ook non-fictie voor kinderen: over geloof, verliefdheid, familie, leven en dood. Ze werkt als freelance-journaliste voor de tijdschriften van Averbode (Zonnestraal, Zonneland, Samuel en Simon).

Voor de website van de VRT (De Redactie) schrijft Janssen columns waarin ze haar gedachten verwoordt over wat er in de maatschappij leeft. Ze blogt ook op kerknet.be en op d…Lees verder op Wikipedia

Suggesties