Boek
Nederlands

De ultieme vergaarbak

Gerrit Komrij (auteur)
Bloemlezing van proza en poe͏̈zie uit het werk van Gerrit Komrij (1944-2012).
Titel
De ultieme vergaarbak
Auteur
Gerrit Komrij
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, © 2020
316 p. : ill. ; 20,2 x 9,6 cm
ISBN
9789028223004 (hardback)

Besprekingen

Deze achtste uitgave in de serie 'gedundrukt' geeft een zeer mooi afgewogen verzameling van gedichten en beschouwend proza vanaf 1980 van Gerrit Komrij (1944-2012), samengesteld door Uitgeverij Van Oorschot in samenwerking met Komrij’s biograaf Arie Pos. Het vaak vlijmscherpe, vileine of soms regelrecht 'scheldende' proza richt zich vooral op het literaire wereldje, televisie, politiek en maatschappij: Komrij ten voeten uit. De poëzie heeft vooral betrekking op (onmogelijke) liefde en het dichterschap. Het proza en de poëzie getuigen elk voor zich van een extreem goede taalbeheersing, uitzonderlijke humor en groot vermogen tot abstraheren, waardoor geen sprake is van enige gedateerdheid. De taal is zeer toegankelijk en door de opdeling in kleine teksten is het gebonden boekje op alle momenten te lezen. Kleine druk.

Knuffelbare Komrij?

Deze gedundrukte Komrij toont een terughoudend dichter en uitbundig polemist die in de keuze van mikpunten en onderwerpen zijn tijd vooruit was.

Na publiekslievelingen als Annie Schmidt, Godfried Bomans, Simon Carmiggelt en Kees van Kooten is nu ook Gerrit Komrij (1944-2012) bijgezet in de dundrukreeks van uitgeverij Van Oorschot. Het zet een flink uitroepteken achter zijn knuffelbaarheidsgehalte en dat zou je hogere ironie mogen noemen. Als Komrij ergens voor paste, dan wel voor de rol van publiekslieveling. Provoceren, schoppen tegen heilige huisjes, stangen en jennen, hij deed het maar al te graag, allereerst omdat hij het vond passen bij wat hij als een missie zag, maar ook omdat hij stiekem veel plezier beleefde aan zijn fraai gestileerde scheldkanonnades.

Naar eigen zeggen vond hij een leven waarin men alleen maar zoete broodjes bakt en elkaar met lauwe thee begiet niet de moeite waard. Wat dat betreft was hij een waardig opvolger van Lodewijk van Deyssel en W.F. Hermans, taalvirtuozen die van het kwetsen een kunst hadden gemaakt.

In één opzicht steeg Komrij boven hen uit: zijn publiek was …Lees verder

Over Gerrit Komrij

Gerrit Jan Komrij (Winterswijk, 30 maart 1944 – Amsterdam, 5 juli 2012) was een Nederlands dichter, schrijver, vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver. In 1993 werd hem de P.C. Hooft-prijs toegekend voor zijn beschouwend proza. Hij was van 2000 tot 2004 de Dichter des Vaderlands. Komrij stond bekend om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik en was een gevreesd polemist.

Na in Winterswijk het gymnasium te hebben afgerond trok Komrij in 1963 naar Amsterdam. Een studie Nederlands brak hij na een half jaar af. Vanaf 1967 werkte hij als vertaler. In 1968 verscheen zijn debuut als dichter, waarna een stroom vertalingen, essays, recensies en gedichten het licht zag. In 1984 emigreerde Komrij met zijn partner Charles Hofman naar Portugal.

De aard van Komrijs poëzie is een autonoom taalspel dat vrij is van mimetische aspiraties, gevoelsuitdrukking, didactiek en metafysica. In zijn poëtica staat vrijheid voorop.

LevensloopLees verder op Wikipedia