Boek
Nederlands

Mijn triomf van de wil : dagboek van 40 maanden Sachsenhausen

Flor Peeters (auteur), Lukas De Vos (bewerker)
+1
Mijn triomf van de wil : dagboek van 40 maanden Sachsenhausen
×
Mijn triomf van de wil : dagboek van 40 maanden Sachsenhausen Mijn triomf van de wil : dagboek van 40 maanden Sachsenhausen

Mijn triomf van de wil : dagboek van 40 maanden Sachsenhausen

Flor Peeters (auteur), Lukas De Vos (bewerker)
Persoonlijk verslag van een Vlaamse journalist die tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim drie jaar in een Duits concentratiekamp verbleef.
Titel
Mijn triomf van de wil : dagboek van 40 maanden Sachsenhausen / Flor Peeters ; hertaald en toegelicht door Lukas De Vos
Auteur
Flor Peeters 1909-1989
Bewerker
Lukas De Vos
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2020
423 p. : ill.
Aantekening
Oorspronkelijk verschenen onder de titel: 40 maanden Oraniënburg
ISBN
9789401460187 (paperback)

Besprekingen

Dagboek van een gevangene in concentratiekamp Sachsenhausen, in 1946 gepubliceerd en thans geactualiseerd en van commentaar en een context voorzien door een Vlaamse journalist. De auteur (1909-1989), een katholieke, Vlaamse intellectueel, schetst een scherp en indringend beeld van de situatie, organisatie, werk- en denkwijze in het kamp, waar hij ruim drie jaar verbleef, maar ook zijn beoordeling en veroordeling van mensen en opvattingen. Zijn sterk katholieke en Belgische geloof is duidelijk naspeurbaar, evenals netwerken van communistische gevangenen en van katholieken in het kamp. De auteur kwam na de oorlog in sterk anticommunistisch vaarwater. De toelichting en het commentaar hebben duidelijke meerwaarde. Een belangrijk boek. Met een uitvoerig notenapparaat (slecht leesbaar), een literatuuroverzicht en registers op persoonsnamen, plaatsen en zaken.

Over Flor Peeters

Florent Julien Philémon Peeters (Antwerpen, 9 augustus 1909 - Sint-Niklaas, 2 oktober 1989) was een Belgisch hoogleraar, schrijver en politicus. Hij werd bekend als overlevende van het concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn.

Loopbaan

Peeters volbracht zijn Grieks-Latijnse humaniora aan het Koninklijk Atheneum in Antwerpen en aan het Sint-Jozefscollege in Turnhout. Aan de Katholieke Universiteit Leuven verwierf hij de graden van doctor in de klassieke filologie, van baccalaureus in de thomistische wijsbegeerte en van kandidaat in de wijsbegeerte (Groep A). Voor de middenjury verwierf hij de graden van doctor in de wijsbegeerte en van kandidaat in de rechten.

In september 1934 werd hij leraar oude talen aan het atheneum in Sint-Niklaas. In mei 1940 werd hij op last van de Duitse bezetter ontslagen.

In september 1941 werd hij door de Sicherheitsdienst gearresteerd en sedert januari 1942 in verschillende gevangenis…Lees verder op Wikipedia