De darm: ons tweede brein: VOLZET!

Hugo Stuer

De darmen worden steeds vaker genoemd als tweede brein. Hippocrates zei het al: ‘Alle gezondheidsverstoringen ontstaan in de ingewanden’.

Sinds een 20-tal jaren dringt dit principe (opnieuw) door in de geneeskunde en psychologie. Uit dierproeven blijkt immers dat onze hersenen en darmen continu in dialoog zijn.

Daardoor wordt niet alleen de kwaliteit van gedachten en gevoelens bepaald. Ook ons gedrag, zoals angst en agressiviteit, hangt ervan af. Het gaat meestal over de rol van de honderden soorten darmbacteriën waarvan er goede en slechte blijken te zijn.

In de geneeskunde en psychiatrie zijn studies gestart over darm- en breinherstel, bijvoorbeeld bij depressie en Parkinson en ter preventie van Alzheimer. Deze studies leiden ook al tot dagelijkse toepassingen, bijvoorbeeld door inname van probiotica bij diarree.

Een interessante lezing over theorie en praktijk van ‘de darm als tweede brein’!

Begeleiding

• Hugo Stuer, actief als plattelandsarts en auteur van o.a. ‘Denk eens niet aan roze olifanten’

Inschrijven

• De lezing is volzet. Je kan wel nog inschrijven op de wachtlijst, dan contacteren we jou als er een plaatsje vrijkomt. Dat kan bij Rienel van Beurden op 014 40 10 41 of via welzijn@arendonk.be, aan het onthaal van de bibliotheek, het gemeentehuis of het Sociaal Huis