Bibliotheek Arendonk

Najaarsprogramma Bibliotheek Arendonk

Na een deugddoende vakantie vliegt de bib er weer in met een gevarieerd najaarsprogramma.

Wanneer bij de activiteiten vermeld staat dat u vooraf uw komst moet melden kan u dit doen hetzij telefonisch op 014/67.16.14 of per sms 0484616430 of per email : bibliotheek@arendonk.be 
 

VOORLEZEN IN DE BIB op zaterdagvoormiddag
.
Vanaf dit najaar organiseert de bib elke 14 dagen een voorleesmoment van 11 tot 11u30 tijdens de zaterdaguitlening. We starten op zaterdag 30 september. De volgende voorleessessies vinden dan plaats op 14 oktober (tijdens de Verwendag), 28 oktober, 25 november en 9 en 23 december. Bedoeld voor kinderen van 3e kleuterklas tot 3e leerjaar.
Vooraf uw komst melden is niet nodig.

Dinsdag 10 oktober : 19u30, Zaal de Wamp - Voorstelling Ispahan VZW .

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met het levenseinde. Of de dag is gekomen dat de gezondheid van een dierbare achteruitgaat. Ispahan vzw zorgt voor wie niet meer kan genezen en omringt in nauwe samenwerking met huisartsen en alle andere zorgverleners de patiënt en zijn familie. De thuiszorgequipe biedt integrale zorg waarbij zowel lichamelijke als emotionele en psychosociale aspecten centraal staan.
Tijdens deze voorstelling wordt de werking van Ispahan  toegelicht. (toegang gratis)

Gelieve op voorhand uw komst te melden


Zaterdag 14 oktober : 10-13u – Jaarlijkse verwendag in de bibliotheek met muziek van de Arendonkse  Slipmates en voorlezen.

Het is reeds een jarenlange traditie dat de bibliotheek haar lezers één keer per jaar verwent met een drankje en een hapje en een streepje bij voorkeur Arendonkse muziek. Zo waren de Folsom Brothers en Hein Huysmans en z’n band reeds bij ons te gast. Dit jaar hebben we ons oor laten vallen op ‘The Slipmates’. Ze zullen spelen tijdens de zaterdaguitlening tussen 10u30 en 12u. Tussen 12.15 en 13u spelen ze dan een setje van 45 minuten. De hapjes en drankjes komen van de Wereldwinkel die tijdens die dag speciaal het koffieaanbod in de kijker zet.

Van 11u tot 11u30 wordt er ook voorgelezen in de bib door onze nieuwe ploeg voorleesvrijwilligers !

 

Maandag 23 oktober : Zaal de Wamp, 19u30 .  Lezing door Jan Uytendaele over het klassieke en vaak verfilmde boek van Lewis Carroll : Alice in Wonderland.

Jan Uytendaele is licentiaat in de Germaanse filologie. Hij was hoofdlector aan de lerarenopleiding Thomas More Hogeschool en praktijklector aan de lerarenopleiding van de Faculteit Letteren van K.U.L.
Alice in Wonderland wordt wel eens het ‘kinderboek der kinderboeken’ genoemd hoewel  het zoals zoveel goede kinderboeken evenzeer gelezen en gesmaakt kan worden door volwassenen. Het boek inspireerde velen, oa. The Beatles en Tim Burton. Wie was de extravagante auteur Lewis Carroll   en hoe komt het dat dit kinderboek de status van cultboek heeft verworven ? Deze vragen worden in deze boeiende lezing behandeld.
Graag uw komst melden.
----------------------------------------
Donderdag 26 oktober – Zaal de Wamp , 19u30 Jaarlijkse kunstlezing door An Kegels

An Kegels is docente kunstgeschiedenis aan de academies van Hoogstraten en Arendonk. Vorig jaar verzorgde zij een interessante en druk bijgewoonde lezing over Belgische kunst. Dit jaar spreekt zij over ‘Het Stilleven’ en waarom het stilleven met het leven te maken heeft.
Toegang gratis. Graag vooraf uw komst melden.
Graag op voorhand uw komst melden : 014/67.16.14  of bibliotheek@arendonk.be


Zondag 29 oktober – 14-17u Demonstratie ‘Virtual Reality’ in het kader van de ‘Digitale Week’.

Virtual Reality is niet meer weg te denken op evenementen. Het is hip, happening maar vooral onvergetelijk! Bezoekers die voor de eerste keer Virtual Reality proberen zijn op z’n minst gezegd onder de indruk. Dat komt omdat minder dan 99% van de bevolking ooit een echte Virtual Reality ervaring heeft mogen meemaken. En daarmee bedoelen we  “the real deal”:  Het volwaardig rondwandelen, objecten kunnen aanraken en omgevingsgeluid.
De Virtual Reality ervaring prikkelt zoveel zintuigen dat de hersenen het als écht aanzien. En net daarom is Virtual Reality zo krachtig! Wil je eens horen wat de mogelijkheden zijn?
OP zondag 29 oktober tussen 13u en 17u kan u een virtual reality ervaring meemaken in onze bib in het kader van de ‘Digitale Week’.
U hoeft niet vooraf in te schrijven.
-------------------------------------------------------------
Dinsdag 7 november – Lezing : De leefwereld van kinderen, offline en online.
Zaal de Wamp, 19u30, ism Huis van het Kind, OCMW,

Kinderen groeien vandaag op in een snel evoluerende samenleving. Er is een constante stroom aan communicatie, informatie en mogelijkheden via het internet. Contact hebben ze nu ook online via sociale media. Dit verruimt hun leefwereld, creëert nieuwe kansen en uitdagingen maar kan tegelijk ook voor problemen zorgen. Denken we maar aan (cyber)pesten, gamen, stress en soms ook sociaal isolement. Kortom, spannende tijden voor kinderen!
Tijdens deze vorming staan we stil bij hoe kinderen vandaag opgroeien. Hoe kijken zij naar sociale media, vriendschappen, vrije tijd en naar de wereld? Welke problemen ervaren zij? We gebruiken filmpjes en veel concrete voorbeelden om zicht te krijgen op de leefwereld van kinderen. We bespreken hoe je vandaag, als ouder of professionele opvoeder, kinderen kan ondersteunen, begeleiden, begrenzen en kansen geven.

Graag vooraf uw komst melden.
------------------------------------------------------

Woensdag 8 november – 14u - Voorlezen/Workshop door kinderschrijfster Rosemarie de Vos.  Zaal de Wamp, 14u
In onze bibliotheek staat vanaf maandag 23 oktober tot 19 november een reizende tentoonstelling over de boekjes van kinderauteur Rosemarie de Vos.
Op woensdag 8 november komt Rosemarie de Vos naar Arendonk voor een voorlees/workshop sessie voor kinderen van het derde kleuterklas, 1e en 2e leerjaar.

Start om 14.00u.
Graag op voorhand uw komst melden. 014/67.16.14 bibliotheek@arendonk.be
------------------------------------------------------
Zondag 12 november : 6e Matineeconcert met ‘Les Violons de Bruxelles’ aanvang 15.00u

Verschillende mensen vroegen ons wanneer de bib weer eens een matineeconcert organiseert. Blijkbaar wordt deze concertreeks waarbij we talent dat nog niet in Arendonk te horen was aan bod laten komen erg gesmaakt door de Arendonkse muziekliefhebber. Dit jaar hebben we  de  zeer getalenteerde gipsyjazzband rond de fenomenale blinde violist-zanger Tcha Limberger uitgenodigd met zijn band ‘Les violons de Bruxelles’ .  Dit wordt een uitzonderlijk mooi concert.
Zaal de Wamp, aanvang 15.00u – Toegang €10 te betalen aan de kassa. Kinderen jonger dan 12 gratis.
Graag vooraf uw komst melden hetzij telefonisch  014/67.16.14 hetzij per sms 0484616430 hetzij per email  bibliotheek@arendonk.be

----------------------------------
Zondag 19 november – Kunstendag voor kinderen –  doorlopend in de bibliotheek van 14 tot 17u.
Cultuurdienst en Bibliotheek doen opnieuw mee met de Kunstendag voor Kinderen. Kom kennismaken met kunst in allerlei soorten en maten.

Programma
 Zaal de Wamp
-Binnenstebuiten Meneer Zee, een voorstelling voor 3 tot 6  jarigen, start 14u
-En toen zei de draak … Een vertelling door Sabine De Vos, van 6 tot 8 jaar, start 16u
Zaal de Vloed
Workshop door leerkrachten van de Academie – van 14u30 tot 16u30
Verder kunnen de kinderen doorlopend een drukatelier bezoeken, in het animatiehoekje van enkele kortfilms voor de kleintjes genieten, meedoen aan Knip & Klik (?) terwijl hun ouders in het leescafé van  een koffietje en krantje kunnen genieten.
Graag vooraf uw komst melden voor de voorstellingen en de workshop van de Academie.
----------------------------------
Maandag 4 tot  zondag 17 december    Be.Land – een interactieve expo met getuigenissen van vluchtelingen uit alle werelddelen.

In het kader van deze tentoonstelling worden enkele avondactiviteiten aangeboden door de bibliotheek en de cultuurdienst ism. Opvangcentrum Arendonk.
-Woensdag 6 december : “Een verhaal, een ontmoeting’  Een voorstelling in en rond de bib over vluchtverhalen, onder coaching van Geert Dehertefelt.  Zaal de Wamp, 19u30
-Donderdag 7 december – Workshop multicultureel koken in ‘Ontmoeting’
-Dinsdag 12 december – Rondleiding in het opvangcentrum 19u-21u
-Woensdag 13 december  - Filmvoorstelling ‘A Syrian Love Story in zaal de Wamp, 19u30 , een aangrijpende documentaire over een Syrische familie.
Alle activiteiten in het kader van Be. Land zijn gratis. Wel graag vooraf uw komst melden bij de cultuurdienst - Katrijn.van.gorp@arendonk.be  of bibliotheek@arendonk.be of 014/67.16.14
--------------------------------------
Woensdag 27 december ,  zaal de Wamp – 19u30 Vertellen met Fred Versonnen.

Na het succes van vorig jaar komt Fred Versonnen terug naar onze bib voor een  gezellige vertelavond.
Gelieve op voorhand uw komst te melden.

Nog geen reacties

Plaats een reactie
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Meer nieuws

Meer nieuws